Ciasto pomidorowe w 15 minut

To już kolejny przepis „szyty na miarę”! Jestem z tych, którzy wciąż szukają winnych zbyt szybkiego upływu czasu, żyją w wiecznym pośpiechu i którzy z pracy wychodzą do… pracy. Jednocześnie nie narzekam na żadne
z powyższych, w pełni świadomie wybieram właśnie taki styl życia! Intensywny, wartki i pełen wyzwań! Dlatego, gdy już zabieram się za gotowanie w domu to przepisy muszę mieć „szyte na miarę” czasu, jaki chcę i mogę na nie przeznaczyć.

Kiedyś przepiśniki pozwalały powracać do ulubionych receptur i odkrywać na nowe te dawno zapomniane przepisy. Dziś rolę tę pełnią zasubskrybowane blogi czy kieszonka Evernote. To właśnie tam zapisuję przepisy, do których chcę wrócić, które mnie zainteresowały bądź świetnie się sprawdziły. To pozwala mi zaoszczędzić czas, który musiałabym poświęcić na przepisywanie oraz nieraz staje się „ostatnią deską ratunku”, gdy brakuje pomysłu na obiad. Moje przepisy mogą trafiać do Was, co tydzień wystarczy zapisać się do newslettera kobiet zadbanych zawodowo,
o tutaj!

Ciasto pomidorowe to moja kolejna przygoda z warzywami „na słodko”. Wcześniej podzieliłam się już przepisem na bezglutenowe brownie z czerwonej fasoli w 15 minut. Przepis znajdziecie tutaj. Nie przeciągając podaję listę zakupów potrzebną do wykonania ciasta pomidorowego w 15 minut! Najbardziej w tym przepisie zaskoczył mnie brak… jajek! Nigdy wcześniej nie przygotowywałam ciasta, które należało wypiekać w piekarniku bez jajek, a Wy? Jeżeli znacie takie to koniecznie napiszcie o nim w komentarzu, chętnie spróbuję!

LISTA ZAKUPÓW:

  • 1 puszka pomidorów,
  • 1 banan,
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek,
  • 3 łyżki miodu,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 saszetka cukru cynamonowo-wanilinowego (dostępny np. w Kauflandzie)

PRZEPIS:

Odsączyć pomidory z puszki. Osobno zmielić blenderem mokre składniki: pomidory, banan, oliwę i miód na jednolity krem. Oddzielnie w misce wymieszać suche składniki: mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia
i cukier cynamonowo-wanilinowy, a następnie do suchych składników wlać krem i przez chwilę wszystkie składniki wymieszać. Keksówkę wysmarować olejem/oliwą, a następnie przelać masę. Piec przez 50 minut w piekarniku nagrzanym na 180 stopni z termoobiegiem, przy czym ostatnie 10 minut trzymać w wyłączonym już piekarniku – ciasto wtedy świetnie dochodzi!

Dla wszystkich fanów polewy czekoladowej polecam ten przepis, który zawsze wychodzi i jest znacznie lżejszy
w trawieniu dla organizmu niż klasyczne maślane bądź jajeczne wersje polewy czekoladowej.

Ciekawa jestem Waszych kulinarnych przygód. Jakie dotychczas warzywa wykorzystywaliście
w przepisach „na słodko”? Lubicie eksperymentować w kategorii deserów? 

Jeżeli szukasz przepisu na wersję bezglutenową to zapraszam Cię tutaj.

ZOBACZ TAKŻE

ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER

Dołącz do grona kobiet zadbanych zawodowo!