Czerwona pasta curry z mango i mleczkiem kokosowym

Macie ostatnio kryzys kreatywności w kuchni? Szukacie pomysłu na obiad, który przełamie rutynę dostarczaną kubkom smakowym i pozwoli kupić wszystkie składniki w drodze powrotnej z pracy? Przygotowywanie zdrowych, domowych posiłków przez 365 dni może okazać się nie lada wyzwaniem, bo oprócz przysłowiowego wrzucenia składników do gara, trzeba się jeszcze nieźle się nagłówkować. Pomysł na czerwoną pastę curry z mango, mleczkiem kokosowym i kurczakiem to już kolejny pomysł obiadowy na moim blogu do przygotowania w 15 minut, idealny do pudełka, do pracy.


Jak zrobić pastę ze składników, które posiadasz w domu?

Oryginalna pasta z czerwonego curry pochodzi z orientalnej kuchni Tajlandii. Jej przygotowanie może wydawać się czasochłonne ze względu na długą listę niezbędnych składników, a także ich nietypowy dla polskich realiów charakter. Dlatego ja, ze względu na swoją wartką naturę decyduję się na wersję nieco „przyśpieszoną”, autorską. Do wykonania pasty potrzebuję zaledwie odrobinę sypkiej, ostrej  papryki (1/2 łyżeczki) i słodkiej (1 łyżeczka), czosnek (1 świeżo wyciśnięty ząbek lub 1/2 łyżeczki) oraz 3 łyżki oliwy. Całość wystarczy wymieszać i dodać do smażącej się już na patelni cebuli.

 

LISTA ZAKUPÓW

  • sypka papryka ostra i słodka
  • czosnek (świeży lub sypki)
  • 1 cebula
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • 200 g kurczaka
  • 2 garście szpinaku świeżego lub mrożonego
  • 1 średniej wielkości mango
  • 1/2 puszki mleczka kokosowego
  • makaron lub ziemniaki

 

 

Pokrojoną w cienkie pióra cebulę podsmażam na łyżce oliwy z oliwek. Następnie dodaję chwilę wcześniej przygotowaną moją wersję domowej, czerwonej pasty curry. Po kilku minutach dorzucam pokrojonego w większą kostkę kurczaka oraz szpinak i  zaczynam dusić pod przykryciem ok. 10 minut.

 

Zobacz rownież: Przepis na danie z kuchni marokańskiej – sycąca szakszuka z ciecirzycą

 

Równolegle do smażącej się na oliwie cebuli nastawiam wodę w garnku na makaron. Wersja z makaronem pozwala mi zmieścić w 15 minutach z przygotowaniem dania, dlatego decyduję się na nią wtedy, gdy wiem, że mam mało czasu.  Jednak, gdy mam ochotę na coś naprawdę dobrego to wybieram wersję z ziemniaczkami pokrojonymi na plastry. Surowe plastry ziemniaczane układam na dnie naczynia żaroodpornego i rozgrzewam piekarnik do 160-180 stopni.

Do zarumienionego na patelni kurczaka w paście z czerwonego curry dorzucam pokrojone w kostkę mango oraz zalewam 1/2 puszki mleczka kokosowego. Następnie duszę ok. 5 minut i w zależności od wybranego dodatku łączę z makaronem lub zalewam wypełnione plastrami ziemniaków naczynie żaroodporne. Naczynie wkładam do piekarnika na 20 minut i delikatnie posypuję na górze startym serem.

 

Zobacz również: Przepis na pesto pietruszkowe

 

Obie wersje są przepyszne, ale zdecydowanie polecam zacząć od tej z ziemniaczkami. Pomimo słodkawego posmaku danie przypadnie do gustu nawet klasycznym panom, którzy z pewnością odkryją w nim nowe smaki oraz miłą odmianę dla tradycyjnego i pysznego schabowego.

ZOBACZ TAKŻE

ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER

Dołącz do grona kobiet zadbanych zawodowo!