Domowa chałwa w 15 minut

Jedni ją kochają, inni nienawidzą. Część lubi, gdy się kruszy, a dla innych musi być miękka i elastyczna. Jednak dopiero, gdy przygotujemy ją samodzielnie doceniamy jej odżywcze wartości, a przy tym proste i szybkie wykonanie. Dziś przepis na chałwę po polsku. Budowa prosta niczym przysłowiowa konstrukcja cepa – sezam, sezam i jeszcze raz sezam. To właśnie maksymalnej wartości tego składnika powinniśmy się doszukiwać na opakowaniach sklepowych alternatyw.

fullsizerender-2

Prawdziwa, tradycyjna chałwa sezamowa jest źrodłem wapnia, magnezu, a także kwasów nienasyconych oraz witamin młodości – A i E.  Chałwa to również bomba kaloryczna ze względu na zawartość tłuszczy w samym sezamie, o czym przekonacie się podczas blendowania. Na szczęście to zdrowy i potrzebny organizmowi tłuszcz.

 

Zobacz również: Faslowe gluten free brownie w 15 minut

 

Wiodący składnik – sezam, ze względu na swoje dobroczynne właściowości śmiało możemy spożywać w nieprzyzwoitych ilościach, ale także stosować na twarzy w wersji prostej maseczki (sezam+miód) bądź peelingu (sezam+miód+brązowy cukier), o działaniu przeciwstarzeniowym i wygładzającym. Miłym urozmaiceniem może się okazać również dla owsianki, dorzucona łyżka sezamu (czarnego lub białego) do gotującej się owsianki nada jej nowy i ciekawy smak, podobny do chałwy.

PRZEPIS na domową chałwę dla 2 osób

Składniki

  • 1/2 szklanki sezamu (białego lub czarnego)
  • 1-2 łyżki miodu (dla słodkolubnych 2 łyżki)
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • odrobina ulubionego aromatu wanilii, kakao bądź wersja bez dodatków

Przygotowanie

Sezam łączymy z siemieniem, następnie mieszamy i blendujemy. W rozcieraniu składników możemy użyć również młynka do kawy. Dla zwiększenia efektu kruchości chałwy przed blendowaniem możemy podprażyć sam sezam na suchej patelni. Ale nie za długo, aby nie zrobił się gorzki. Po kilku minutach blendowania zauważysz, że masa się nagrzewa i wydziela sporo oleju sezamowego – można go delikatnie odsączyć. Następnie dodajemy 2 łyżki miodu. Gdy masa jest już połączona przekładamy ją do kokilek bądź mini foremek, następnie wkładamy do lodówki na 15 minut. Dla zwiększenia efektu zwartej i twardej masy możemy włożyć foremki maksymalnie na godzinę do zamrażarki.

O samej konsystencji najwięcej nauczymy się podczas przygotowywania. Jedno jest pewne domowa chałwa zawsze pysznie smakuje, a sam przepis za każdym razem okaże się sukcesem. Po pierwszym wykonaniu będzie można dużo łatwiej wpływać na konsystencje kolejnych prób.

Czyż to nie proste, smaczne i zdrowe?

Słodycze przygotowywane samodzielnie w domu, wcześniej kupowane tylko w sklepie to doskonała lekcja biegłości w odczytywaniu składów etykiet żywnościowych na przyszłość. Samodzielne wykonanie wzbogaca o znajmość minimum  składników do przygotowania oraz pozwala na  znacznie skrupulatniejszą weryfikację jakość i łatwość w odczytywaniu wartości odżywczych na etykietach kupowanych w marketach produktów. Ten edukacyjny walor pozwala na większą autonomię i świadomość w podejmowaniu decyzji, o tym co kupuję i co jem.

ZOBACZ TAKŻE

ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER

Dołącz do grona kobiet zadbanych zawodowo!