kremowy hummus koperkowy w 15 minut

Obecnie hummus, w wolnym tłumaczeniu pasta z ciecierzycy cieszy się sporym zainteresowaniem wywołanym #vege modą – nie tylko w kuchni, ale i w kosmetyczce. Podajemy go na śniadanie jako pasta, na spotkaniu
z przyjaciółmi jako egzotyczna przystawka w formie dipu bądź sos do… wszystkiego!
W mojej kuchni pojawił sięz bardziej prozaicznego powodu – możliwości przygotowania go w 15 minut. Oczywiście nie wiedziałabym tego, gdybym nie zajrzała na blog Angeliki DREAMER’S LIFE i zobaczyła w jak prosty sposób koperkowy hummus przygotował mąż Angeliki.

 

Czytając listę składników zdałam sobie sprawę, że praktycznie wszystkie poosiadam w domu! Tym bardziej utwierdziło mnie to w decyzji o samodzielnym przygotowaniu pierwszego, domowego hummus.

LISTA POTRZEBNYCH SKŁADNIKÓW:

  • 200 g suchej ciecierzycy lub puszka ciecierzycy
  • pół pęczka koperku
  • 1,5 łyżki ziaren sezamu
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżka soku z cytryny
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka ostrej papryki (przyprawa)
  • 2 łyżki oliwy (smakowej lub klasycznej z oliwek)
  • 2 łyżki wody

Ciecierzycę w puszce z przepisu Angeliki wymieniłam na suchą ciecierzycę, którą miałam w domu. Zalałam ją wodą na noc, a kolejnego dnia wypłukałam i gotowałam przez godzinę, aż do uzyskania miękkości. Jeżeli przepis zachęcił Cię ze względu na ekspresową realizacji to warto wybrać wersje nr 1 – ciecierzycę w zalewie z puszki. Tahini, czyli pastę sezamową zastąpiłam ziarnami sezamu, które miałam w domu. Z kolei świeże chilli wymieniłam na ostrą paprykę w przyprawie. Nie jestem fanką ostrych dań, dlatego ten wybór uznałam za bezpieczniejszy. Przepis na hummus okazał się doskonałym pomysłem, w którym możemy wiele składników modyfikować zgodnie
z własnymi upodobaniami np. koperek wymienić na pietruszkę, dodać ulubione suszone pomidory.

PRZEPIS jest bardzo prosty! Wystarczy połączyć ze sobą wszystkie składniki i zmielić blenderem na gładką masę.
Z domowym hummus jest jak z wróżeniem „na oko”. Ze względu na różnice w upodobaniach – ostrą paprykę, sól, wodę oraz oliwę dodaję już na samym końcu według uznania. Przepis zawiera naturalne ilości tych składników, które w każdym momencie można zwiększyć.

 

 

O każdym egzotycznym przepisie w mojej kuchni lubię dowiedzieć się więcej. Przede wszyskich o możliwościach jego serwowania, urozmaicenia, a także cennych wartościach odżywczych dla mojego organizmu i moich bliskich.

Z czym jeść hummus?

Do kremowej pasty możemy serwować świeże pieczywo w klasycznej wersji lub cienkie chlebki pita serwowane na ciepło, ale także krakersy i nachos oraz pokrojone w słupki warzywa np. marchewki, paprykę, ogórki lub gałązki selera naciowego. Hummus można łączy zarówno ze słodkimi jak i słonymi rzeczami. Moje ulubione połączenie to hummus w wersji przekąski z chrupiącymi, ciepłymi bułeczki z piekarni sąsiadującej z moim mieszkaniem, zielonymi winogronami z bazarku, który mijam wracając z pracy oraz dużym kubkiem kawy!

Dobroczynne właściwości ciecierzycy!

Ciecierzyca nazywana jest również cieciorką lub grochem woskim ma liczne właściwości zdrowotne.

Skarbnica białka. W 100g ugotowanej ciecierzycy jest aż 8,86 g białka. To całkiem sporo porównując tę zawartość do zawartością białka w produktach zbożowych. Aczkolwiek nie jest w stanie zastąpić pełnowartościowego białka, które dostarczane jest z produktów pochodzenia zwierzęcego np. mleka, jajek.

Sprzyja odchudzaniu. Reguluje metabolizm i zapobiega zaparciom, dzięki dużej zawartości błonnika w składzie, aż 7,6g/100g. To właśnie niedobór błonnika pokarmowego w diecie jest najczęstszą przyczyną zaparć. Dodatkowo błonnik wydłuża czas żucia pokarmu, co powoduje wcześniejsze osiągnięcie uczucia sytości, które utrzymuje się przez długi czas.

Obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Ciecierzyca zmniejsza poziom „złego cholesterolu”, który jest przyczyną poważnych chorób: miażdżycy, choroby wieńcowej czy zawału serca. Dodatkowo spora zwartość potasu
w ciecierzycy sprawia, że naczynia krwionośne są bardziej drożne, a tym samym krew krąży swobodniej, co
w efekcie daje spadek ciśnienia.

Działa jak afrodyzjak. W Egipcie nasiona ciecierzycy traktowane są jako afrodyzjak, ponieważ działają silnie pobudzająco.

 

Ciekawa jestem Waszych egzotycznych eksperymentów w kuchni. Jesteście wierni rodzimej kuchni czy lubicie wychodzić poza strefę komfortu? Z jakich części świata najczęściej czerpiecie inspiracje? Zostawcie w komentarzu swój ulubiony, egzotyczny przepis.

 

Jeżeli szukasz przepisu na inne wegetariańskie dania to zapraszam Cię tutaj.

ZOBACZ TAKŻE

ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER

Dołącz do grona kobiet zadbanych zawodowo!