Zdrowe pieczywo, czyli prosty przepis na domowe bagietki

Przez lata biegałam od piekarni do piekarni za zdrowym i smacznym pieczywem. Udawało mi się to z większym bądź mniejszym powodzeniem, ale nigdy nie wyobrażałam sobie życia bez niego! Jest kilka miejsc w Krakowie, do których faktycznie wracam z wielkim sentymentem i smakiem po cieplutkie, świeżo wypiekane pieczywo, aczkolwiek żadne z nich nie dorównuje piekarni z mojego dzieciństwa. Pogoń za smacznym pieczywem doprowadziła do tego, że postanowiłam rozpocząć domową produkcję bagietek.

 

Dziś zastanawiam się, dlaczego po przepis sięgnęłam tak późno?

Może ze względu na sztucznie stworzone przekonanie w mojej głowie o konieczności posiadania odpowiedniego sprzętu do wyrabiania i wypiekania chleba. To również wpłynąć mogło na kolejną wątpliwość dotyczącą czasochłonności tego zajęcia, a może wynikało to z czystej obawy przed startą czasu i ewentualnym rozczarowaniem. Dziś wiem, że byłam w wielkim błędzie! A wszystkim, którzy nadal mają choć cień wątpliwości polecam książkę „Jakość to będzie. Szczęście po polsku.” To właśnie w tej książce znalazłam pierwszy przepis na tradycyjny, staropolski bochenek chleba i rozpoczęłam poszukiwania za przepisem na domowe bagietki. To książka, której nie czyta się jak suchego poradnika z monopolem na jedyną prawdę! Podczas czytania stajemy się jednym z uczestników wszystkich opisywanych wątków, a wszystko dlatego, że płynąc po tekście wielokrotnie niemo potakujmy i  mamy ochotę krzyknąć: „TAK!”.

1

Do wykonania tego przepisu najprawdopodobniej wszystkie składniki i naczynia posiadasz w swoim domu. Przekonaj się o tym z poniższą lista zakupów.

  • 500 g mąki żytniej
  • 350 ml przegotowanej, letnie wody
  • 5 g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka miodu lub cukru

Dedykowaną do wypieku chleba mąkę żytnią można kupić w wielu supermarketach np. sieci Lewiatan. Do wykonania przepisu będą potrzebne: miska, drewniana warzecha, papier do pieczenia oraz blacha.

2

Drożdże rozpuść w wodzie i wymieszaj z miodem (cukrem). Odstaw na 5 minut. Następnie dodaj przesianą przez sito mąka wraz solą. Całość wyrabiaj drewnianą warzechą, aż do momentu uzyskania jednolitej, pulchnej masy. Następnie posyp mąką i odstaw masę do wyrośnięcia na 1,5h, aby podwoiła swoją objętości.

3

Rozłóż ciasto na blacie, rozciągając je na boki placami, następnie zwiń w rulon i podziel na 3 równe części. Z każdą części zrób to samo – rozciągnij ciasto delikatnie na boki, zwiń w rulon i rolując uzyskasz długość bagietki na szerokość blachy. Ułoż bagietki na papierze do pieczenia oraz posyp je ulubiony ziarnami np. Chia, sezamem ect. Na samym końcu ponacinaj bagietki w poprzek.

4

Tak przygotowaną blachę włóż do nagrzanego piekarnika z termoobiegiem na 200 stopni oraz umieść w nim pojemnik z wodą, która sprawi, że bagietki będą chrupiące. Piecz przez 40 minut, przy czym na 10 ostatnich minut wyłącz piekarnik i uchyl  drzwiczki pozostawiając bagietki nadal w środku.

 

Dla mnie zdrowe pieczywo nie jest synonimem przymiotnika „bezglutenowe”!

Zdrowe, czyli samodzielnie przygotowane, na bazie wybranych przeze mnie składników, z wiedzą na temat ich składu, pochodzenia i z pełną świadomością tego, co będę jadła. Świeżo upieczone bagietki smakują najlepiej po prostu z masłem i szczypiorkiem lub domowym hummus, na który sprawdzony przepis znajdziesz tutaj

 

Ciekawa jestem Twoich doświadczeń z zakupem zdrowego i smacznego pieczywa? Polegasz na sprawdzonych miejscach, wciąż takich poszukujesz czy może zainteresował Cię powrót do tradycyjnego wypiekania w domu?

 

Jeżeli wolisz korzystać z video przepisów to przepis, który stał się inspiracją do dzisiejszego wpisu znajdziesz tutaj 

ZOBACZ TAKŻE

ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER

Dołącz do grona kobiet zadbanych zawodowo!