Pyszne i proste nie tylko od święta – 6 szybkich przepisów

Zdjęcia pochodzą z naszego wielkanocnego stołu, aczkolwiek same przepisy są tak uniwersalne, że
z pewnością polubicie je na co dzień, od święta, a przede wszystkim za mały nakład pracy i gwarantowany sukces. To co, zaczynamy?

Przepis na domowy chleb

NA SŁODKO

SERNIK Z WIADRA

  • twaróg sernikowy w wiaderku (1kg)
  • 6 jajek
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 75g masło
  • 75g margaryny
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • owoce kandyzowane

Ten przepis regularnie serwuję bliskim. Powiedziała mi o nim kilka lat temu przyjaciółka i tak został ze mną do dziś. Dla urozmaicenia zdarza mi się podmienić dodatki na przykład na świeże owoce (wtedy dorzucam dwie dodatkowe łyżki mąki ziemniaczanej) bądź spód z pokruszonych ciasteczek owsianych.

PRZEPIS: Żółtka z cukrem i cukrem wanilinowym ucieram na puszystą pianę. Następnie dolewam rozpuszczonego na wolnym ogniu razem – masła i margaryny. Masę uzupełniam twarogiem i mąką ziemniaczaną. Na koniec dodaję pianę z ubitych białek jaj oraz kandyzowane owoce. Całość przelewam do formy o średnicy 24 cm wysmarowanej margaryną i obsypanej bułką tartą. Piekę ok. 1h 10 min bez termoobiegu, w piekarniku nagrzanym na 170 stopni. Podaję go z polewą czekoladową.

Polewa czekoladowa: 3 łyżki wody / 3 łyżki cukru pudru / 3 łyżki kakao / 100 g margaryny

Na wolnym ogniu wodę łączę z cukrem, następnie dodaję pokrojoną w kawałki margarynę. Jak już wszystko się roztopi odstawiam na bok i przesiewam przez sitko kakao, cały czas mieszając. Polewa wychodzi gęsta, lśniąca i szybko zastyga.

Szachownica na serniku to roztopiona w kąpieli wodnej biała czekolada.

przepis na szybki sernik

MUFFINKOWA BABKA MIESZANA RÓZGĄ

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego

PRZEPIS: Oddzielnie łączę składniki suche i mokre. W pierwszej misce: mąka, cukier, kakao, proszek do pieczenia, a w drugiej: mleko, olej, jajka. Łączę składniki w obu miskach (nadal oddzielnie) i następnie połączone składniki mokre wlewam do suchych mieszając tylko ręką za pomocą rózgi. Dosłownie chwilę, aż masa będzie jednolita. Przelewam do formy prostokątnej o długości 25 cm i piekę w 180 stopniach przez 50 min bez termoobiegu, a najlepiej do suchego patyczka.

Jeżeli chcę uzyskać dwukolorową babkę to do składników suchych nie dodaję kakao na początku. Robię to dopiero po wlaniu części jednolitej masy do foremki. Wtedy warto użyć sitka do przesypania kakao, aby nie powstały grudki.

Z tego przepisu często robię muffinki, które rodzina uwielbia. Jeżeli powstałą ze składników masę rozleje się do papilotek to wyjdzie aż 24 sztuki muffinek, które wystarczy piec przez 15-20 min (a najlepiej do suchego patyczka) w 180 stopniach bez termoobiegu.

szybki przepis na domowy chleb     przepis na prostą babkę

 

NA SŁONO

DOMOWA SZYNKA Z POLĘDWICY WIEPRZOWEJ I SUSZONEJ ŚLIWKI

  • kawałek polędwicy wieprzowej
  • 6 suszonych śliwek
  • rękaw do pieczenia

PRZEPIS: Choć nazwa długa to nie ma prostszego przepisu. Kawałek polędwicy wieprzowej, jak kupuję taki ok. 500 gramów i dzielę na kilka mniejszych kawałków. W każdym z nich wydrążam ostrzem niewielką dziurkę,  wystarczy przebić się na długości całego kawałka na wylot. W wydrążony tunel zaczynam wsuwać śliwki – jedna za drugą, aż przejdą przez całą długość kawałka polędwicy bądź można faszerować śliwki z dwóch stron. Nie żałuję śliwek! Nabijam aż do wypukłości. Śliwki nadają polędwicy niesamowity aromat. I to tyle! Zero jakichkolwiek innych przypraw. Wszystkie kawałki umieszczam w rękawie do pieczenia. Szczelnie zamykam i piekę 40 min w 180 stopniach  bez termoobiegu. Po upływie połowy czasu przebijam rękaw i piekę aż mięso się zarumieni, dzięki czemu będzie bardziej chrupkie. Gdy polędwica się schłodzi wystarczy pokroić ją na plastry i podać na stół.

przepis na domową szynkę

CHLEB DREWNIANĄ ŁYCHĄ MIESZANY

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki mąki gryczanej/żytnej (albo też pszennej)
  • 1,5 letniej wody
  • 4g świeżych drożdży
  • szczypta soli

Jest wiele przepisów na domowy chleb, mnie interesował tylko jeden – prosty i szybki. Jego przygotowanie to jakieś 5 minut, kolejne 10 to czas poświecony na szybkie wyrobienie ciasta przed wypiekaniem. Oczywiście samo ciasto na chleb musi swoje odstać – 12h, aczkolwiek czas dojrzewania ciasta nie wymaga ode mnie pracy, a więc nie liczę tego czasu.

PRZEPIS: Do garnuszka z letnią wodą wrzucam drożdże i mieszam. W misce łączę suche składniki – mąkę oraz sól. Zaczyn drożdżowy od razu wlewem do miski i dosłownie zataczam dwa okręgi drewnianą łyżką. Oprószam mąką i odstawiam do wyrośnięta na 12h. Ciasto wcale nie musi „uciekać” z miski, jego objętość może nawet dźwignąć się nieznacznie. Po 12h wyrabiam jeszcze chwilę ciasto do zbitej, ale miękkiej kulki (dodaję mąki ile trzeba), a następnie na obsypanej mąką ścierce przekładam je na sitko/durszlak do wyrośnięcia jeszcze na 1h. Po upływie 30 min zaczynam nagrzewać piekarnik na 240 stopni bez termoobiegu. Piekę w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem przez 20 min, następnie bez pokrywy przez kolejne 20 min
i w niższej temperaturze 200 stopni. Po tym czasie chleb jest gotowy!

Szybki przepis na chleb

Domowy chleb przepis

PASZTET Z RECYKLINGU

To nieśmiertelny przepis, który jest ze mną od ponad 2 lat. Przepis krok po kroku znajduje się tutaj. Na zdjęciu jest pasztet z wątróbki, którego niestety nie mogę polecić. Nie przypadł do gustu ani mi, ani moim bliskim.

pomysł na pyszne śniadanie
FASZEROWANE JAJA W SKORUPCE Z PATELNI

  • 4 jajka
  • 250 gramów pieczarek
  • 1 cebula
  • bułka tarta
  • masło/oliwa

Wybierane, na twardo czy jajecznica? Już nie musi być tak przewidywalnie! Tym przepisem udało mi się miło zaskoczyć bliskich. To również ciekawa propozycja śniadaniowa. Jak to dokładnie wygląda?

jajka faszerowane

PRZEPIS: Posiekane pieczarki i cebulę podsmażam na wodzie, na patelni. W tym samym czasie gotuję jajka na twardo. Po ugotowaniu jajek w skorupce kroję wzdłuż na połówki. Wydrążone żółtka łączę z podsmażonymi pieczarkami z cebulą i blenduję na pastę. Na koniec dodaję majonez.  Pastą faszeruję połówki jajek w skorupkach, następnie wierzch obtaczam w bułce tartej i smażę na odrobinie masła, na patelni, dosłownie przez kilka sekund. Czy nie wyglądają efektowanie? A jak smakują!

JESTEM CIEKAWA WASZYCH SZYBKICH PRZEPISÓW.
KONIECZNIE PODZIELCIE SIĘ NIMI W KOMENATRZACH. 

ZOBACZ TAKŻE